Herastrau

Delimitat de B-dul Prezan Constantin, B-dul Aviatorilor, Sos. Nordului, Str. Elena Vacarescu, Sos. Bucuresti-Ploiesti, Sos. Kisellef

Herastraul vechi

A fost infiintat in anul 1938 si inaugurat de Regele Carol al II-lea.
Suprafata parcului: 52,5 ha

Miorita

Suprafata parcului: 25,5 ha

Herastraul nou

A fost infiintat in anul 1951
Suprafata parcului: 51,9 ha

 

Cismigiu

Gradina Cismigiu a fost creata de arhitectul peisagist Carl F.W.Meyer venit in tara in anul 1843. Aceasta a fost amplasata pe un teren mlastinos, cu multe balti, cu izvoare subterane care nu seaca niciodata. Inca de pe timpul domnitorului Bibescu se ridica problema secarii baltii din centrul Bucurestiului care era un focar de infectie. Din 1851 a inceput o activitate febrila, aducandu-se zeci de mii de care de pamant, executandu-se noi plantatii, materialul fiind adus de la Viena (platani, liriodendroni, magnolii, aluni, peri, frasini pletosi, meri decorativi). Inaugurarea a avut loc pe 22 martie 1860. In perioada anilor 1878-1884 se cedeaza o parte din Gradina Cismigiu pentru deschiderea Bulevardului Regina Elisabeta. Suprafata actuala este de cca. 14 ha.

Puncte de atractie:
Gradina de trandafiri – compusa din mici ziduri de piatra, pergole de lemn, lanturi de fier pentru a expune numeroase soiuri de trandafiri agatatori;
Rondul roman – care este o platforma circulara cu diametrul de 20 m sub forma de bulingrin. Din cele patru puncte de acces se coboara pe trepte pe aleea circulara dalata cu piatra, ce desparte rondul central de plantatia de pe margine. Perimetrul rondului este plantat cu forme tunse de tisa (conice);
Gradina prezinta un interes deosebit pentru vizitatori prin construirea unui restaurant pe o insula, a chioscului pentru orchestra;
Coltul cu arbori si arbusti – cu frunze persistente iarna, de langa Liceul Gh. Lazar.
Coltul sahistilor;
Coltul copiilor – din jurul Lacului Cretulescu , amenajat cu mici elemente arhitecturale, podete, balustrade;
Izvorul lui Eminescu – situat la baza pantei dinspre B-dul Stirbei Voda;
Trebuie mentionat ca Gradina Cismigiu este unica in ceea ce priveste conceptia si diversitatea materialului dendrologic , aici gasindu-se unele exemplare declarate ?arbori ocrotiti?, cum ar fi:
– Platanus x acerifolia;
– Torreya nucifera – langa Grota;
– Torreya californica ;
– Cedrus atlantica (pin rosu japonez);
– Picea excelsa inversa (molid rosu).

 

 

Floreasca

Suprafata parcului: aproximativ 22 ha
Locatie: in partea de nord a capitalei, cuprins intre str. Radu Beller4 – si Mircea Eliade, Str. Mircea Eliade – Aviatorilor; Str. Mircea Eliade – Calea Floreasca

Tineretului

Suprafata parcului: 82,7 ha
Locatie: Bd. Dimitrie Cantemir – Gheorghe Sincai – Valea Plangerii – Sala Polivalenta

 

Parcul Circului

Parcul Circul de Stat a fost infiintat in anul 1958 pe fosta groapa „TONOLA”.
Proiectul cladirilor si al parcului a fost elaborat de Institutul de Proiectare Bucuresti.
Primele lucrari au fost executate de fosta Horticola – 1 Mai.
Din anul 1960 incep lucrarile de sistematizare si de construire a instalatiei de apa a parcului.
In anul 1961 se termina lucrarile si se infiinteaza Administratia Parcurilor.
Parcul Circul de Stat este situate intre Sos. Stefan cel Mare si Bd. Lacul Tei.
– Suprafata parcului: 26.393 ha

 

Carol

Parcul Carol I a fost proiectat in anul 1900 de arhitectul E. Redont si a fost inaugurat in anul 1906. Parcul s-a amenajat in stil mixt pe Dealul Filaretului, acoperit candva de vii, martor al unor intruniri de mare amploare in anul 1848, purtand podoaba unui parc considerat printre cele mai frumoase ale orasului. Suprafata actuala a parcului este de cca. 45 ha.
Acest parc este o lucrare de inalta tinuta artistica, astfel parterul central al parcului este incadrat de borduri de Buxus sempervirens si rabate cu trandafiri, avand de o parte si de alta alei cu aliniament de tei.
Buxusul de forma globuloasa este amplasat de-a lungul aleii centrale, impresionand prin ritmicitatea si marimea lui.Daca aleea centrala este rezolvata intr-un stil geometric, restul parcului are un traseu peisager cu alei sinuoase, vegetatia fiind grupata intr-o asemenea maniera incat sa creeze imagini romantice, apropiate peisajelor naturale.
Elementele de atractie deosebita le constituie:
Arenele Romane, amplasate periferic, cu o capacitate de 5.500 locuri in aer liber;
Muzeul Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida” care a fost inaugurat in anul 1909 si reorganizat in anul 1954.
Un exemplar de Sequoia gigantea, arbore declarat monument al naturii.
Turnul lui Vlad Tepes, care adposteste un rezervor de apa;
Monumente si statui, remarcandu-se in mod deosebit:
Monumentul soldatului necunoscut, adus in anul 1991 de la Marasesti;
Statuile „Gigantii”, realizate de sculptorul Dumitru Paciurea;
Fantana Cantacuzino, monument de arta in stil neoclasic, construita in anul 1870, fiind decorata pe fatada si partile laterale cu basoreliefuri si placi de ceramica reprezentand cavaleri medievali si steme.

 

Bordei

 

Izvor

 

 

Parcul Unirii

 

ZONA AXA N-S

Suprafata parcului: 1,37 mp
Locatie: incepand din zona Hotelului Intercontinental pana la Piata Victoriei

 

ZONA Universitatii

Parcul Unirii cu sediul in Strr. Bibescu Voda nr. 24, a fost infiintat in anul 1987 si are o suprafata totala de 61.600 mp din care: suprafata peluze cu arbori si arbusti 4650 mp, rabate de flori 1700 mp, garduri vii 2250 ml, peluze gazon 40000 mp si alei 13.000 mp.
Totodata, Parcul Unirii mai are in amenajare si intretinere zona Universitatii, respectiv Rondul cu o suprafata de 452 mp, triunghiurile din jurul Rondului cu o suprafata de 1097 mp, Platoul Teatrului National si zona Coltea cu o suprafata de 7282 mp.