Informații de interes public despre procesul de îngrijire a parcurilor aflate în administrația A.L.P.A.B

Informații de interes public despre procesul de îngrijire a parcurilor aflate în administrația A.L.P.A.B

În ultima perioadă ne-am confruntat cu o serie de întrebări privind starea arborilor din parcurile pe care le administrăm și de aceea dorim să facem lumină în privința procesului de îngrijire a spațiilor verzi. Vă redăm în cele ce urmează dialogul cu unul dintre specialiștii A.L.P.A.B, doctor peisagist Ileana Nicolae, care ne-a explicat cum se fac intervențiile în spațiile verzi, ce înseamnă termenul de toaletare, de ce este nevoie de un plan de management al parcurilor șicum este afectată vegetația dacă nu se acționează corect și la timp.

Am primit numeroase adrese în legătură cu tăierea copacilor din parcurile din București și în cele ce urmează vom clarifica scopul și perioadele de timp când intervenim. În primul rând vă propunem să definim termenul ,,tăierea copacilor”. Tăierile sunt operații care au drept scop reducerea parțială sau suprimarea anumitor părți dintr-un arbore  fie că vorbim despre  lăstari, ramuri tinere, crengi groase sau rădăcini – cu scopul de a corecta și modifica creșterea lor naturală, de a le redirecționa forma sau chiar de a dirija seva în alte părți mai bine plasate, pentru îndeplinirea anumitor funcții precum formarea coronamentului într-o anumită formă clar stabilită dar și asigurarea abundenței și frumusețea înfloririi.

„De obicei nu se face deosebirea între tăierile corect aplicate arborilor și tăierile abuzive. Sunt cetățeni care sesizează orice intervenție. Trebuie să avem în vedere că periodic este necesar să se facă tăieri de corecție, de formare, de reducere sau ridicare coronament. Populația s-a învățat cu lipsa acestor operații datorită faptului că pentru perioade îndelungate de timp nu s-a intervenit cu aceste activități. Parcurile Bucureștene, din păcate, au ajuns într-un punct delicat în care arborii au îmbătrânit fără a se executa la timp aceste tăieri, suferă de diferite boli și dăunători – cauze datorate în primul rând lipsei de personal specializat/calificat și cea a fondurilor alocate în trecut.

Intervențiile în parcuri trebuie să se facă etapizat, punctual și cu mare, mare răbdare, sub stricta supraveghere a unor specialiști cu experiență în arboricultură / horticultură / peisagistică și cu un plan de management la nivel de parc. În perioada de repaus vegetativ se pot face reduceri de coronament (mai ales în cazul arborilor îmbătrâniți) – unde, tăierile au scop de regenerare. De asemenea, se  poate interveni primăvara devreme, după înfrunzire pentru eliminarea ramurilor uscate. Această acțiune poate fi executată inclusiv în perioada de vegetație a arborilor. De asemenea, în cazul aliniamentelor stradale se fac ridicări de coronament cu scopul de a facilita buna vizibilitate a conducătorilor auto, a indicatoarelor stradale precum și o bună circulație a mijloacelor de transport în comun sau a autovehiculelor fără a lovi ramurile arborilor crescute necontrolat.”

Astfel, procesele de toaletare, tăieri de formare, de regenerare sau întreținere se realizează pe teren, în două faze:

  • în prima fază, când planta este în stare de repaus vegetativ (tăieri de iarnă) – se execută începând cu luna noiembrie și până în martie (cu excepția perioadelor cu temperaturi foarte scăzute), moment în care se observă cu ușurință toate ramurile fisurate și/sau afectate de fenomenele meteo extreme
  • în a doua fază, în starea activă de vegetație (tăieri de vară) – acționăm din momentul intrării plantelor în vegetație – moment în care se văd cu ușurință ramurile frânte, rupte, uscate datorită coronamentelor înfrunzite.”

Tăierile de iarnă sunt indicate în mod deosebit pentru arborii mai bătrâni care necesită tăieri mai energice, de întreținere, conservare, restaurare, regenerare sau reîntinerire. Făcând aceste tăieri mai devreme, respectiv după o scurtă perioadă de timp de la intrarea arborilor și plantelor în starea de repaus vegetativ, vom da posibilitatea arborilor să-și dezvolte în timpul iernii mugurii slab dezvoltați, pentru ca în primăvară, aceștia să pornească cu toată vigoarea. La final de iarnă se recomandă intervenții de tăieri pentru speciile mai sensibile la ger precum Aesculus, Alnus, Catalpa, Juglans, Populus, Salix, Tilia, șamd.

Cât despre tăierile de vară, ele „prezintă unele avantaje în cazul în care se aplică ramurilor uscate din coronamente (când plantele sunt înfrunzite, se pot identifica cu ușurință), spre deosebire de perioada de iarnă, când coronamentele sunt dezgolite de frunze și identificarea este mult mai dificilă.”  În cazul acestor acțiuni, suprafața tăieturilor trebuie protejată cu o peliculă protectoare cu mastic sau vopsea pe bază de ulei vegetal (in), de culoare cât mai apropiată de cea a cojii sau scoarței plantei în acest fel rănile devenind aproape invizibile. “Pelicula protectoare împiedică pătrunderea dăunătorilor vegetali, a aerului și în special a apei provenită din ploi sau topirea zăpezii, care în final, pătrunzând în interiorul lemnului, produce putrezirea lui, formarea cariilor și scorburilor, cu consecințe grave asupra materialului dendrologic.”

În cazul în care nu se efectuează la timp lucrările de întreținere sau tăieri sistematice ale arborilor din spațiile verzi, pot apărea diferite situații în care arborii cresc necontrolat, îmbătrânesc, iar vegetația spontană în spațiile verzi se densifică, cresc drajoni care nu sunt eliminați la timp din teren, lumina naturală nu mai pătrunde în profunzime pentru a se produce fotosinteza la nivelul întregului coronament, astfel încât se dezvoltă un mediu prielnic pentru dezvoltarea bolilor și dăunătorilor sau chiar apar riscuri de prăbușire și accidentare a utilizatorilor parcurilor, se pot produce pagube materiale sau chiar accidente grave.

Cât despre aceste activități menționate mai sus, în fiecare an serviciul spații verzi din cadrul A.L.P.A.B prin șeful de serviciu și responsabilii parcurilor aflate în administrația A.L.P.A.B, în campaniile de primăvară și toamnă se execută operații de tăieri de întreținere, formare, reîntinerire/regenerare, eliminare ramuri uscate, frânte, fisurate etc .

Cad copaci în București, iar aceasta este o realitate. Nu o putem nega, iar “cauza cu siguranță este lipsa operațiilor de întreținere permanente, an de an – să nu uităm că în ultimii 15-20 de ani nu s-a intervenit masiv în parcurile administrate de A.L.P.A.B., astfel încât s-a produs o densificare a tuturor parcurilor din diferite cauze:

  • întârzierea emiterii avizelor pentru documentațiile depuse la Direcția de Mediu din cadrul PMB dar și a Ministerului Culturii și Identității Naționale pentru avizarea defrișării/toaletării a arborilor aflați în parcurile istorice și în zone protejate.

  • în urma defrișărilor de arbori avizate de către Direcția de Mediu din cadrul PMB, A.L.P.A.B  a plantat în compensare în aceleași zone dar fără să se facă o analiză peisagistică în urma căreia să se țină cont de conceptul și structura parcului, astfel încât să se creeze un echilibru între zonele  plantate și peluzele importante la nivel de parc. Plantarea arborilor în anumite peluze a  schimbat deschiderea anumitor perspective gândite încă din faza de proiect a parcului și, totodată, lăstarii care au apărut în urma drajonării sau a semințelor aduse de vânt și păsări – lăstari neeliminați la timp din teren au densificat aceste suprafețe etc

Menționăm că instituția a trecut printr-o perioadă lungă de timp în care toate aceste operații de întreținere nu s-au putut efectua din cauza insuficienței personalului specializat, a lipsei muncitorilor calificați – A.L.P.A.B nu a mai putSpatiilut face angajări, conform prevederilor OUG 90/2017 prin care a fost suspendată ocuparea posturilor vacante în instituțiile publice ceea ce a dus la o destabilizare a activității. Ca urmare a celor menționate anterior și din cauza fenomenelor meteorologice extreme – furtuni puternice, vânturi, descărcări electrice, depuneri de zăpadă, chiciură, gheață etc., vegetația s-a dezvoltat, a crescut liber, a îmbătrânit, a fost afectată de boli și dăunători.

Ca măsură luată în vederea rezolvării acestor probleme, A.L.P.A.B mizează pe o bună colaborare între instituții, între Direcția de Mediu din cadrul PMB și cu Ministerul Culturii și Identității Naționale. Atragerea de specialiști și muncitori calificați, inclusiv înnoirea parcului cu utilaje, scule și unelte profesionale sunt printre măsurile pe care instituția dorește să le ia începând din 2023. Colaborarea instituției cu Grupurile de inițiativă pentru fiecare parc este o prioritate – astfel se identifică mult mai ușor necesitățile din teren în mod particular și se poate interveni mai eficient acolo unde  se semnalează probleme.

Pentru gestionarea tuturor acestor aspecte este nevoie de un plan de managementcare poate fi întocmit de un colectiv cu specialiști peisagiști, horticultori, arboricultori cu expertiză în domeniu, (inclusiv specialiști cu drept de semnătură G6). De asemenea, această documentație poate fi întocmită în colaborare cu o firmă/instituție – de exemplu U.S.A.M.V.B., Facultatea de Horticultură, Specializarea Arhitectură Peisageră. Astfel, personalul contractat are capacitatea de a întocmi documentația corespunzător (Planuri de Management pentru fiecare parc în parte), cu personal calificat, cu experiență vastă în domeniu, personalizat pentru fiecare parc în parte.

În vederea existenței unui spațiu special amenajat pentru reviste și cărți de specialitate este important ca în orice instituție publică să existe o bibliotecă actualizată cu cărți / reviste de specialitate legat de specificul instituției, materiale de bază care pot fi un real ajutor în practica de întreținere a parcurilor administrate de stat. De asemenea, conferințele, întâlnirile și dezbaterile organizate dar și marile expoziții internaționale reprezintă un ,,must have,, pentru dezvoltarea si perfecționarea unui profesionist în domeniu precum arhitecții peisagiști / horticultorii / silvicultorii.”  În prezent A.L.P.A.B. este în contact cu specialiști și profesori din cadrul U.S.A.M.V., cu personalități implicate în sfera dezvoltării durabile și ecologice, pentru crearea unei biblioteci proprii.  

DESPRE ILEANA NICOLAE – dr. peisagist în cadrul A.L.P.A.B

În calitate de inspector de specialitate în cadrul ALPAB, Ileana a participat la evenimente în domeniu precum:

  • Dâmbovița – Apă Grea – Conferință organizată de Academia de Științe Tehnice din Romania si de Centrul de Studii Arhitecturale si Urbane al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, București – participant în calitate de reprezentant ALPAB (cu articol publicat în volumul ,,Dâmbovița, apă grea”, Ed. AGIR, 2022).
  • Eveniment online pe platforma Webex ,,Politica Urbană a României: Ghidul tău pentru orașe sustenabile” – privind direcțiile principale de dezvoltare stabilite prin Politica Urbană a României.
  • Conferința online INNOMINCU 2022 – Zilele cercetării în UAUIM;
  • Conferința de lansare a Platformei de Mediu pentru București – participant în calitate de reprezentant ALPAB;

Personal, în ultimii doi ani Ileana a investit în deplasări la conferințe de top precum ,,The Chelsea Flower Shop” organizat în Anglia – Londra în perioada 24-28 Mai 2022.

sau *Floriade* (https://floriade.com/en) eveniment organizat în *Olanda*  la fiecare 10 ani – cea mai mare expoziţie de material dendro-floricol .

În cadrul expoziției Floriade a participat și la *Congresul European al Orașelor Verzi* unde au fost analizate și demonstrate științific efectele schimbării climatice globale, factorii și cauzele care ne-au adus în acest punct. De asemenea, au fost prezentări interesante legate de importanța vegetației în oraș, despre rolul naturii asupra orașelor, a spațiilor intens antrepozite, a apei, sănătății, calității mediului, aerului și biodiversității! Știm deja că aducerea naturii în oraș – ecologic vorbind – prezintă beneficii precum purificarea aerului, reglarea temperaturii, reducerea dioxidului de carbon, creșterea nivelului de oxygen, reducerea poluării fonice și gazoase.

Alte conferințe locale:

  • Scenarii posibile: Orașul Creativ – organizat de ARCEN (ONG) la Institutul Francez din București.