Statuile de pe Aleea Cariatidelor din parcul Regele Mihai I (Herăstrău) au fost renovate

Statuile de pe Aleea Cariatidelor din parcul Regele Mihai I (Herăstrău) au fost renovate

 

Aleea Cariatidelor una dintre cele mai importante obiective de artă din Capitală a fost renovată. Administrația Monumentelor a refăcut cele 𝟐𝟎 𝐝𝐞 𝐬𝐭𝐚𝐭𝐮𝐢 din piatră care străjuiesc aleea de promenadă.

Lucrările de reabilitare au durat două săptămâni și au fost efectuate sub conducerea sculptorului 𝐈𝐨𝐧𝐞𝐥 𝐒𝐭𝐨𝐢𝐜𝐞𝐬𝐜𝐮. 🟠 S-au efectuat operațiuni de desprăfuire a întregului ansamblu monumental, de îndepărtare a multiplelor vandalizări cu graffiti, de sigilare a fisurilor de la nivelul 𝐂𝐚𝐫𝐢𝐚𝐭𝐢𝐝𝐞𝐥𝐨𝐫 și chituiri la nivelul întregului ansamblu.  De asemenea, s-au realizat acțiuni de vopsire atât a arhitravelor cât și a pilelor de capăt și s-au făcut completări volumetrice unde au existat dislocări de material.

Pentru reabilitarea ansamblului monumental s-a stabilit că este necesar efectuarea următoarelor operațiuni :

  • Desprăfuire
  • Îndepărtare graffiti
  • Chituire
  • Hidrofobizare
  • Vopsire

𝐒𝐜𝐮𝐫𝐭 𝐢𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐜 𝐀𝐥𝐞𝐞𝐚 𝐂𝐚𝐫𝐢𝐚𝐭𝐢𝐝𝐞𝐥𝐨𝐫

Realizat de Constantin Baraschi în 1939, grupul statuar aşezat de-o parte şi de alta a aleii din Herăstrău reprezintă ţărănci din Muscel şi Mehedinţi cu ulcioare unite printr-o arhitravă.

În capătul lor, pe mijlocul aleii de la intrarea 𝐂𝐡𝐚𝐫𝐥𝐞𝐬 𝐝𝐞 𝐆𝐚𝐮𝐥𝐥𝐞 se află 𝐌𝐨𝐝𝐮𝐫𝐚, o femeie despre care legenda spune că i-a oferit apă lui Carol al II-lea atunci când acesta a sosit pe pământ românesc. Regele a emis şi o moneda înfăţisând-o pe Modura.

Colaborarea noastră cu Administrația Monumentelor va continua și în 2023 pentru a reda strălucirea de altădată obiectivelor turistice de artă de pe spațiile administrate de ALPAB.