Masa rotundă privind situația locurilor de joacă din parcurile administrate de A.L.P.A.B
Primăria Municipiului București prin A.L.P.A.B și reprezentanți ai UNICEF în România au avut plăcerea să dezbată, în cadrul unei mese rotunde, unul dintre cele mai actuale subiecte de pe agenda instituției și anume locurile de joacă pentru copii ca spații esențiale pentru comunitate.
La eveniment au participat domnul viceprimar Horia TOMESCU, Excelența Sa Doamna Anna RIATTI -reprezentantă UNICEF în România, Corina Bega – director general A.L.P.A.B și specialiști în amenajarea locurilor de joacă, arhitecți, experți în sănătate și educație, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale pentru copii, ai comunităților de părinți, reprezentanți ai copiilor și reprezentanți ai grupurilor civice.
„În ultimii 12 ani nu au existat investiții în 39 din cele 41 de locuri de joacă pe care le administrăm. Anul trecut am semnat un acord cadru pentru reparații la 14 locuri de joacă și în luna martie 2023 vom lansa procedurile de achiziție pentru investiții în 25 de locuri de joacă din parcurile aflate în administrarea A.L.P.A.B. Ne-am angajat în dialog cu UNICEF, cu reprezentanții copiilor, ai părinților și ai societății civile pentru că dorim să ne asigurăm că locurile de joacă din parcurile mari vor fi incluzive și prietenoase cu copiii. Înțelegem că pentru a avea cele mai bune rezultate avem nevoie de colaborarea cu experți și specialiști pentru ca locurile de joacă incluzive să contribuie la dezvoltarea copiilor și să devină un spațiu în care încurajăm distracția, comunicarea și toleranța. Dorim să colaborăm, să ținem cont de nevoie copiilor și ale părinților pentru a le oferi cele mai bune soluții pentru dezvoltarea celor mici.“ Corina Bega – director A.L.P.A.B
Prin reabilitarea spațiilor de joacă A.L.P.A.B intenționează să aducă o serie de beneficii:
- diversificarea comportamentelor copiilor și încurajarea socializării;
- mai multe opțiuni de joacă și explorare;
- conectarea cu natura;
- experiențe mai bogate și mai plăcute de petrecere a timpului liber în familie;
- dezvoltarea abilităților sociale, motricitatea, creativitatea, capacitățile cognitive, curajul și cunoașterea de sine a copiilor
- integrarea elementelor pentru copii atipici în ansamblul locurilor de joacă pentru a contribui la educarea diversității și a toleranței.
În cadrul evenimentului au fost dezbătute subiecte precum: siguranța locurilor de joacă, caracteristicile spațiilor incluzive pentru toate categoriile de vârstă, protejarea investițiilor și menținerea condițiilor bune la locurile de joacă, propunerea locurilor umbroase în cadrul spațiilor de joacă, iluminatul public sau folosirea materialelor și a culorilor cât mai apropiate de natură pentru elementele de la locurile de joacă.
A.L.P.A.B își propune ca în fiecare loc de joacă din parcurile aflate în administrare să instaleze elemente pentru copiii atipici. Instituția este deschisă derulării colaborărilor și parteneriatelor, scopul fiind acela de a crea spații de joacă dinamice și calitative pentru copii în așa fel încât A.L.P.A.B să contribuie la dezvoltarea lor.
_____________________________
Primăria Municipiului București s-a angajat în procesul de acreditare ca Localitate Prietenă a Copiilor în luna decembrie 2022. Prin semnarea Memorandumului de înțelegere, Bucureștiul se alătură orașelor care au decis să acționeze concret pentru a deveni cu adevărat comunități în care copiii pot crește și se pot dezvolta la adevăratul lor potențial și în care drepturile lor sunt respectate.
Localități Prietene ale Copiilor este o inițiativă care sprijină autoritățile locale în realizarea drepturilor copiilor la nivel local și care are la bază Convenția ONU cu privire la Drepturile Copilului. Lansată în 1996 de către UNICEF și UN-Habitat, reprezintă o rețea care aduce împreună autoritățile și alți actori relevanți, cum sunt organizațiile neguvernamentale, sectorul privat, mediul academic, mass-media și, cel mai important, copiii care doresc ca orașele și comunitățile lor să fie mai prietenoase pentru ei. Peste 5.600 de localități din 48 de țări, reprezentând 30 de milioane de copii, participă în prezent la această inițiativă.